Doktoru ve hastayı sevindirecek reçete

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Tabip Odası, 27 milyar YTL'lik sağlık giderini artırmadan şu öneriyi getirdi: Hastanedeki yüzde 65'lik hasta yığılması yüzde 10'a inecek, sağlık ocağına sevk yüzde 90'a çıkacak. Teknolojik masraf kısılırken, personel maaşı ikiye katlanacak

Türkiye'de halen yapılan toplam sağlık harcaması, 26.9 milyar YTL (27 katrilyon lira), ABD Doları açısından da 19 milyar dolardır. Ankara Tabip Odası Sağlık Politikaları Komisyonu üyesi Dr. Eriş Bilaloğlu, mevcut sağlık harcamasını artırmadan bu parayla daha iyi sağlık hizmetinin mümkün olabileceğini öne sürdü. Dr. Bilaloğlu, bir süre önce Eskişehir-Bilecik Tabip Odası'nca düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, bu öneriyi rakamlarla ortaya koydu.

Sevk zinciri değişecek

Dr. Ata Soyer'in de çalışmasından yararlandığını söyleyen Dr. Bilaloğlu, koruyucu hekimliği öngören birinci basamak hizmetlerinin artırılması sonucunda hastalanma oranının düşeceğini ve bu anlamda tasarruf sağlanacağını belirtti. Dr. Bilaloğlu, şöyle konuştu:

"Şu anda ayaktan bakım hizmetlerinin yükü, büyük ölçüde ikinci basamak dediğimiz hastanelerde yapılmaktadır. Sağlık hizmetlerinin yüzde 64.7'si, yani yüzde 65'i hastanelerde, yüzde 35.3'ü ise birinci basamak diye ifade edilen sağlık ocaklarınca karşılanmaktadır. Bu durumu kısa sürede yüzde 90 sağlık ocağı, yüzde 10 da hastane olarak değiştirmeyi hedefliyoruz. Böyle bir değişim hastalanma oranını azaltacağı gibi tasarruf da sağlayacaktır. Ayrıca tibbi teknoloji alanındaki gereksiz harcamalar kısıtlanacaktır".

Eriş Bilaloğlu, poliklinik hizmetinin büyük bir bölümünün nezle, grip, solunum enfeksiyonu, diş çürüğü, hipertansiyon gibi ilk 10 hastalık için geçerli olduğunu belirterek "Bu hastalıkların ilaç gideri yaklaşık 5 katrilyon liradır. Birinci basamaktaki ilaçları ücretsiz olarak vermeyi amaçlıyoruz" dedi.

Dr. Bilaloğlu, performans ödemesi altında sağlık çalışanları arasında ücret makasının giderek açıldığını kaydederek, "Bir başhekime döner sermayeden 6 milyar lira ödenirken bir hemşire 300 milyon lira alıyor. 20 kat fark var, hekimler arasında da beş kat fark oluşuyor. Biz bu eşitsiz uygulama yerine herkesin maaşını iki katına artırmayı düşünüyoruz. Mahrumiyet bölgelerinde çalışanların ücretleri daha artacak. Tüm personel giderini yaklaşık 10 katrilyon lira olarak hesaplıyoruz" diye konuştu.

Sağlıkçıların önerisi

Dr. Bilaloğlu, "Şu andaki 27 katrilyon liralık sağlık harcamasının içinde SSK, Emekli Sandığı, Bağ Kur ve Yeşil Kart mensuplarına verilen birinci basamak hizmetleri, döner sermayeden personele yapılan ödeme de yer almaktadır. Önerimiz çerçevesinde; 5 katrilyon birinci basamak hizmetlerine (ücretsiz ilaç), 10 katrilyon personel giderlerine, 12 katrilyonu da diğer tedavi hizmetleri ve yeni sağlık ocaklarının kurulmasına harcanmalıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber